Ο ΒΙΟ-λαχανόκηπός μας

   Μέσα σε ένα καταπράσινο χώρο γεμάτο δέντρα,λουλούδια,βότανα,αρωματικά φυτά,λαχανικά τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την φύση καθημερινά.Πειραματίζονται,καλλιεργούν-φυτεύουν-συντηρούν,κατανοούν την προέλευση της τροφής,την σημασία και την σωστή διαχείρισή της,μαθαίνουν μέσω της παρατήρησης,της αφής,της ακοής με τους ζώντες οργανισμούς,αναγνωρίζουν τα είδη,ταξινομούν ανά κατηγορίες,διδάσκωνται με την βιωματική διαδικασία,τις δράσεις και το παιχνίδι τον κύκλο του νερού,την πυραμίδα κ την σημασία της τροφικής αλυσίδας,ανακύκλωση καθώς και την διαδικασία της κομποστοποίησης(compost).

 

   Πρόκειται για μέθοδο αποσύνθεσης απορριμμάτων και μετατροπής τους σε κομπόστ (είδος φυτικού λιπάσματος). Μέσα στον ειδικά διαμορφωμένο κάδο μας (Biocomposter) τοποθετούνται διάφορα οργανικά απόβλητα (φρούτα, λαχανικά, φλούδες, τσόφλια αυγών,ξύλα, φύλλα κ.λ.π).
 Με τη βοήθεια του οξυγόνου, της σωστής αναλογίας άνθρακα και αζώτου, της θερμοκρασίας που αναπτύσσεται στον κάδο αλλά και της ύπαρξης μικροοργανισμών,  γίνεται η αποσύνθεση των υλικών που μετατρέπονται έτσι σε φυσικό λίπασμα. Ουσιαστικά πρόκειται για μια μέθοδο που μιμείται και επιταχύνει τις διεργασίες αποδόμησης που συμβαίνουν στη φύση.
   Έτσι οι μικροί μας καλλιεργητές ακολουθώντας την διαδικασία  παράγουν το δικό τους λίπασμα για την χρησιμοποίησή του στα μποστανάκια τους.